artPortal 2014 / 09/ 19

http://artportal.hu/magazin/kortars/tajkep-fuldoklo-ferfivel-vagy-majdnem

Tájkép fuldokló férfivel…vagy majdnem

A Párizs-Thaiföld-Budapest háromszögben élŒ aatoth franyo most itthon. 60.születésnapja megünneplése okán a Várfok Galéria összes termeiben az Œ munkái láthatóak. - videó a megnyitó performance-ról
aatoth franyo (1954, Nyíregyháza) 60 éves születésnapját a Várfok Galéria egy nagyszabású kiállítással kívánja ünnepelni. A Tájkép fuldokló férfivel…. vagy majdnem címet viselŒ kiállítás anyaga az elmúlt év munkáiból áll össze, melynek meghatározó mıfaja a tájkép.
aatoth franyo újabban a Párizs – Budapest tengelyt kibŒvítve Thaiföldön tölt huzamosabb idŒszakokat.
A dzsungel szélén épített mıtermet, és az ott tapasztalt tájélmény, az ŒserdŒ mindent elborító növényvilága felszabadította a kompozíciókat. Oldott festékhasználat, az alakok hiánya, kalligrafikus jelek sırı hálózata jellemzik az alkotásokat.

A mágikus kert, 2014 - olaj, vászon - 150x102  cm

A végtelen tájérzet mellett ready-made objektjeivel (utcán talált átfestett fabútorok) aatoth a természetet pusztító emberi tevékenységre is reagál, valamint festett televíziókészülékeivel a média visszás szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Tájkép fuldokló férfivel...vagy majdnem, 2014 - vegyes technika

A kiállítás megnyitója  egy performansz elŒadás volt, aatoth franyo és Gerlóczy Márton közremıködésvel, Akos Szelevényi szaxofonjátékával. A megnyitón készült az artportal videója is:
https://www.youtube.com/watch?v=qrB4IIIz0ms
 
A tárlat 2014. Október 10-ig látható a Várfok Galériában.